keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Katsaus tokotilanteeseen

Kuvat: Laura Pitkänen

En ole pitkään aikaan kirjoittanut meidän treenaamisesta mitään, joten pohdin, että nyt vuoden alussa voisi olla hyvä aika avata hieman missä me tällä hetkellä Lennun kanssa tokon saralla edetään. Tilannehan on se, että olemme käyneet tokokokeessa viimeksi toukokuussa ja tänä vuonna olisi sitten jossain vaiheessa tarkoitus sunnata avointa luokkaa kokeilemaan. Saimme kuitenkin vuoden alusta ryhmäpaikan VOI/EVL -ryhmästä, joten ylempien luokkien liikkeitäkin olemme ottaneet nyt paremmin repertuaariin. Tässä kuitenkin tilannekatsausta avoimen - ja voittajaluokan osalta.


AVOIN LUOKKA

Paikalla istuminen - Olemme treenanneet paikkaistumista silloin tällöin, tämä on sujunut aina hienosti.

Seuraaminen - Avoimen luokan uutuudet (juosten kääntyminen ja askeleet eteen/taakse) ovat vielä melko lailla vaiheessa. Juosten seuraaminen vaatii työstämistä joka tapauksessa ja kääntyminen erityisesti. Askeleet onnistuvat eteenpäin ja peruutustakin olemme saaneet todella paljon paremmaksi, mutta vielä pitää panostaa erityisesti suoruuteen. Lennu edistää edelleen paljon enkä ole siihen tähän mennessä puuttunut, koska olen halunnut keskittyä seuraamisen asenteeseen. Olen kyllä vähän miettinyt, pitäisikö seuruupaikalle yrittää tehdä jotain vai ei... Yleisesti ottaen seuruussa ollaan treenattu paljon häiriönsietoa, käännöksiä (valitettavasti tehty työ ei ole vielä kantanut hedelmää vaan tekemistä riittää...) ja kestoa. Yleisilmeeltään Lennun seuruu alkaa mielestäni näyttää jo aika kivalta!

Liikkeestä istu/maahan - Joulukuussa alkoi jäävien perusteellinen treenaaminen, sillä aiemmin Lennu osasi ainoastaan maahanmenon. Treenit ovat edenneet hyvää tahtia ja liikkeestä istuminen näyttää jo varsin hyvältä.

Luoksetulo - Taitaa olla samanlainen avoimessa kuin oli alokkaassakin, ei siis minkäänlaisia ongelmia.

Liikkeestä seiso - Kuten istumistakin, seisomista alettiin harjoitella reilu kuukausi sitten ja on jo aika kivalla mallilla. Lennu myös erottelee käskyjä yllättävän hyvin, tekee varsin harvoin virheitä liikkeiden erottelussa vaikka niitä tekisi samaan syssyyn kaikkia.

Merkin kiertäminen - Oli vielä pari viikkoa sitten todella hieno, mutta viime viikolla onnistuin hajottamaan koko liikkeen lisäämällä treeniin liian vaikean häiriön. Nyt sitten kursitaan kiertämistä takaisin ennalleen.

Noutaminen - Yksi Lennun lempiliikkeistä ja aika lailla kisavalmis. Palautuksia pitäisi vielä treenata niin, että tulee eteen vähän viistosta eikä aina suoraan edestä.

Kauko-ohjaus - Yksi meidän kompastuskivistämme (muistan ajan jolloin kaukot olivat meidän lempiliikkeemme, siitä on aika kauan...), jostain syystä en osaa kouluttaa koiriani nousemaan maasta istumaan. Pikkuhiljaa pidennetään matkaa, että saataisiin paljon onnistumisia ja varmuutta myös siihen nousemiseen. Pari viikkoa sitten esitteli ekaa kertaa ryömimistaktiikkaa maahanmenossa, ilmeisesti etäisyys oli liian pitkä häiriöön nähden.

Estehyppy - Suoritetaan samalla tavalla kuin alokasluokan hyppy, ei siis ongelmia.

Ruutu - Vasta tämän vuoden puolella otettiin ruutu ihan kunnolla treeniohjelmaan, joten siihen nähden sanoisin, että ruutu sujuu vallan hyvin! Treenataan ruutuun menemistä kosketusalustan kanssa ja se on sujunut hyvin, pysäytystä pitää vielä vahvistaa paljon muissa yhteyksissä. Maahanmenoja ei olla edes otettu vielä, mutta onnistunee.

Liikkeistä osa on siis varsin hyvällä mallilla, kun taas joissain on enemmän tai vähemmän treenamista. Tehdään säännöllisesti ketjutustreenejä niin, että teemme useamman liikkeen putkeen, jotta Lennulle rakentuisi myös sitä kestävyyttä suorittaa ilman palkkaa. Lennun mielentila treenatessa onkin mennyt mielestäni todella paljon eteenpäin ja sillä voisi jopa sanoa olevan ihan kunnon asennetta!
VOITTAJALUOKKA

Paikalla makaaminen - Aika vähän on vielä treenattu paikkista niin, että minä olisin piilossa.

Seuraaminen - Treenattavaa kyllä riittää; peruuttaminen, askeleet, käännökset ja kesto on täysin kesken vielä.

Liikkeestä istu/maahan/seiso - Sinänsä melko hyvällä mallilla, että Lennu erottelee käskyjä hyvin. Vaatii kuitenkin vielä paljon varmuutta toimiakseen häiriössä ja kisatilanteessa.

Luoksetulo - Pysäytystä ei olla (varsinkaan luoksetulon yhteydessä) juurikaan treenattu.

Ruutu - Kuten yllä totesin, ruudun kanssa ollaan vielä aika alkuvaiheessa.

Ohjattu nouto - Ohjatun noudon suuntia olemme treenanneet useamminkin, vaativat kyllä vielä jonkin verran treenaamista sillä välillä sekoittaa suunnat.

Tunnistusnouto - Olemme treenanneet tunnaria hävettävän vähän, tänä vuonna ei vielä kertaakaan. Viime syksynä tehtiin tunnaria jonkun verran, mutta ei päästy etenemään kovinkaan paljoa, sillä Lennu on jostain syystä erityisen kova sähläämään tässä liikkeessä.

Metalliesineen nouto - Teimme viime viikolla metallinoutoa ensimmäistä kertaa hypyn kera ja sehän sujui varsin mallikkaasti! Pelkkää pitoa tehdessä hampaat kalisevat jonkin verran, mutta itse nouto oli siivo.

Kauko-ohjaus - Maasta seisomaan nousemisen tekniikka on kiva, mutta seisomasta maahanmeno ei ole yhtä varma. Tarvitaan todella paljon treeniä varmuudeen saamiseksi ja sitä matkaakin pitäisi lisätä aika rutkasti.

Voittajaluokan liikkeissä on sitten huomattavasti enemmän keskeneräisyyttä, ymmärrettävästi. Hiljalleen nämä asiat kuitenkin alkavat muotoutua kun esimerkiksi vuosi sitten en olisi voinut uskoa että meidän seuraaminen näyttää joku päivä edes tällaiselta miltä se tällä hetkellä näyttää! Jos jostain olen erityisen tyytyväinen niin Lennun työskentelyasenteeseen ja siihen, että treeneistä jää pääsääntöisesti todella hyvä mieli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)