sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Viikonlopun kuulumiset

© Laura P

Perjantaina lähdimme iltapäivästä Lennun kanssa Poksin hallille collieihmisten tokovuorolle kuokkimaan. No joo, kyllä me "treenattiin" kanssa. Enimmäkseen tähän treenaukseen kuului ihmisten pusuttelu, hallin hajujen ja äänien ihmettely sekä muiden treenaamisen katseleminen. Harjoittelimme myös kontaktin ottamista häiriössä (hienosti sitä ottikin, pieniä pätkiä kerrallaan!) sekä erään treenikaverin vinkkaamaa 'aktiivisen treenaamisen' harjoitusta. Sekin meni hienosti, muutamaan otteeseen haetutin ihan vahingossa vain seuruun paikkaa. Collieiden tokovuoro ei kuitenkaan ole ohjattu, vaan kaikki tekevät omia juttujaan ja muut toki antavat vinkkiä ja neuvoa tarvittaessa. Tämä ei ehkä tällä hetkellä ole meille paras tapa treenata, sillä tarvitsisin jonkinnäköisen pohjatiedon asioista ennen kuin voisin kunnolla lähteä tällaiseen treeniporukkaan mukaan. Saatamme kuitenkin kuokkia noissa treeneissä tulevaisuudessakin, ihan vain saadaksemme tuntumaa muuallakin treenaamiseen kuin kotona.

© Laura P

Olemme hitaasti, mutta varmasti alkaneet opettelemaan sivulletuloa tämän tekniikan avulla. Painosana on tässä tuo hitaasti. Nyt olemme edenneet siihen vaiheeseen, että Lennu tarjoaa laatikolle etujalkojaan kivasti. Eli seuraavaksi pitäisi sitten aloittaa ihan tuo itse pyöriminen sitten. No, sivulletulon oppimisella ei sinäänsä mitään kiirettä nyt ole, sillä emme ole saaneet paikkaa mihinkään tokon ohjattuun ryhmään. Ja sekös harmittaa! En nimittäin edelleenkään tiedä, kuinka tokojuttujen koulutuksessa pitäisi edetä ja kuinka voisinkaan, kun en ole koskaan sellaista tehnytkään. No, Mujusen Tie tottelevaisuusvalioksi -kirja minulla on nyt lainassa, joten kai me aloitamme jotenkin siihen malliin etenemään asiassa. En vain ole aivan sinut tällaisen kirjasta opettelun kanssa, tai siis lähinnä epäilen omaa kykyäni oppia kouluttamaan koiraani oikein lukemalla asiat kirjasta.

Toinen vaihtoehto olisi sitten jättää oikeiden tokoliikkeiden treenaaminen melkeinpä kokonaan ennen kuin johonkin ohjattuun treeniryhmään tiemme löydämme. Se kuulostaisi siinä mielessä paremmalta, ettei minun ainakaan tarvitsisi sitten opettaa Lennua ulos asioista, jotka olisin mahdollisesti sille väärin opettanut itse "puskatokoillessani" sen kanssa. No, tätä pitää jäädä pohtimaan. Harmittaa kyllä aika vietävästi, ettei minkäännäköisiä pennuille sopivia toko/agility/mitään kursseja tunnu täälläpäin olevan tuloillaankaan.

© Laura P

Eilen lähdimme bussilla Noljakkaan Lauraa ja Annaa sekä heidän laumaansa tapaamaan. Bussilla matkustaminen sujui Lennulta varsin hienosti! Menomatkalla herra malttoi jopa istua bussin lattialla ja kotimatkalla olikin jo niin väsy, että makuullekin piti käydä. :) Reissussa vierähtikin melkein kolmisen tuntia ja pellolla, metsässä sekä rannalla rällääminen veikin pennun voimat niin tehokkaasti, että kotiutumisen jälkeen koisittiin melkein neljä tuntia putkeen ja ilta oli muutenkin hyvin rauhallinen. :D
Tänään eräs ystäväni liittyi seuraamme Lykynlammelle kävelemään ja Lennu ei tainnut ainakaan lievittää pitkään kestänyttä koirakuumetta! :) Huomenna tapaamme jälleen Tintti-nahkaa ja kamera lähtee mukaan, joten toivottavasti lisää kuvia on tulossa piakkoin!

6 kommenttia:

 1. Onpa ihanan reippaita ja talvisia kuvia!

  Inhaa, ettei tokoryhmää ole löytynyt. Meillä alkaa "pentukoulu" reilun viikon päästä ja olen suunnattoman helpottunut, että saan jotain ohjausta miten tuon otuksen kanssa toimitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Oli pitkästä aikaa aivan mahtava kuvaussää!

   Täällä taitaa alkaa ensimmäinen pentukurssin tapainen vasta huhtikuussa ja miusta vähän tuntuu, että siinä vaiheessa siitä ei meille enää niin hyötyä olekaan. No, toivotaan että jostain ilmaantuisi jonkinnäköistä kurssinpoikasta että myökin päästäisiin touhuamaan kunnolla! :)

   Poista
 2. Minkälainen on toi 'aktiivisen treenaamisen' harjoitus? :) Me ollaan vasta nyt alettu Lolan kanssa harjoittelemaan kontaktia, onneksi tuo oppii nopeasti :D Meillä alkaa ohjatut tottistreenit vasta maaliskuussa, en uskalla ennen sitä mitään kovin kummoista tuon kanssa tehdä, ettei mennä pahasti metsään... Mutta ensin kontakti kuntoon (ehkä se auttais myös lenkillä ohitustilanteissa... :D) ja sitten aletaan harjoittelemaan perusasentoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höhöö, siksi mie en sitä sen enempää avannut kun en tiennyt kuinka sitä selittää. :D Lähinnä siinä oli ideana se, että namilla imutetaan pentua ensin esimerkiksi edessä ja itse takaperin kävellen ja siitä sitten välillä houkutellaan sivulle kävelemään ja taas eteen. Eli tarkoituksena tehdä tämmöistä 'jee jee, omistajan kanssa on hurjan kivaa tehdä aktiivisesti kaikenlaisia juttuja'. Sitten kun liike loppuu niin namitkin loppuu. Näin mie sen ainakin käsitin. :D

   Myö aloitettiin kyllä Lennun kanssa kontakti jo heti ekoina päivinä ja joka päivä sitä ruokakupin äärellä treenataan (nykyään tosin vähemmän), mutta siinäpä se meidän tokon treenaus onkin sitten ollut. :P Mutta kyllä tuo aika hartaasti aina silmiin tapittaakin. :3 Mutta juuri tuon metsään menemisen pelossa miekin vähän epäröin, että kehtaako sitä omin päin nyt rueta harjottelemaan vaiko ei.

   Poista
 3. Ei kannata liikaa pelätä virheiden tekemistä! Tuo perusasento-opetus on oikein hyvä, siitä vaan jatkatte. :) Itsekin olisin tehnyt tuolla tekniikalla, jos olisin ollut fiksumpi (nimimerkillä olen opettanut koiralleni kolme erilaista tapaa tulla perusasentoon..). :D Itse olen sellainen, et helpommin itse kokeilen ja teen sitten vaikka ne virheet, mutta niiden kautta olen oppinut aivan mielettömästi. Netistä ja kirjoista löytyy hurjasti erilaisia vinkkejä, toki niitä olisi hyvä vähän oppia valikoimaan. Mutta tässä tullaan taas siihen (ainakin omalla kohdallani), ettei sitä "oikeaa tapaa" tiedä, ennen kuin kokeilee. Mutta mitä enemmän oppii koiran tuntemaan, alkaa hahmottaa sen parhaimman tavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaipa se pitäisi vain reippaasti ryhtyä toimeen! Miulla vain taisi käydä maahanmenon kanssa niin, että hairahdin kivikkoisimmalle mahdolliselle tielle sen kanssa, joten sen välttäminen muissa asioissa olisi ihan mukavaa.

   Ja totta, eihän sitä varmaan voi koirastaan oppia (parasta tapaa kouluttaa) ennen kuin on kokeillut kaikenlaista. Eli ilmeisesti sitä kuuluisaa kärsivällisyyttä pitäisi minuun taas kouluttaa. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)